ATB Gulbergen- en Papenvoortroute
Meld het via dit e-mail adres.
Route beschrijving
De route bestaat uit twee, afzonderlijk of achter elkaar te rijden, routes.
De rode "Gulberg" route (15 km).
De blauwe "Papenvoort" route (15 km).
Beide routes zijn 15 km lang en worden verbonden door een met zwarte bordjes aangeduide verbindingsroute.
Er zijn 3 mogelijke startplaatsen:
1. Strandbad Enode, Enodedreef 3, Nuenen.
2. Sportpark Gerwen, Kerkakkers 49, Gerwen.
3. Sportpark Molenven, Molenven/Nuenensedijk, Stiphout.
De rode Gulberg route voert je over de vroegere RAZOB vuilstortberg.
Om de top te bereiken, moet flink geklommen worden. Het hoogtepunt wordt niet voor niets het "Dak van Brabant" genoemd, omdat dit het hoogste punt, 60m boven NAP, is in de provincie Noord-Brabant.
Bij helder weer kan je op de top genieten van vergezichten. Zo zijn bijvoorbeeld het Provinciehuis in Den Bosch en de Prins Claus Centrale in Maasbracht aan de horizon te ontdekken.
Op de rode route komt het vooral aan op stuurmanskunst en klimwerk.
De blauwe Papenvoortse Heide route voert je door een bebost gebied van vroeger opgewaaid stuifzand heuvels.
Hierdoor zijn hoogteverschillen ontstaan, zodat het hier vooral komt op techniek en uithoudingsvermogen.
Plattegrond rode en blauwe route:
Hoogtekaart Gulbergen

Vaste route Nuenen
Door Benni Schrurs en Frans van Dommelen
In de zomer van 1996 ben ik (Benni) bij de tourclub Nuenen gegaan om op de weg mee te gaan fietsen. Ik vernam van Martijn van Moorsel dat de TC een mountainbike clubje wilde formeren. Nou was het snel duidelijk dat mijn hart bij het mountainbiken lag. Door te zorgen dat we op donderdag avond en op zondag altijd iemand aanwezig hadden tijdens de mountainbike ritten, groeide het clubje gestaag. Snel was het duidelijk dat er ook vanuit de mountainbikers een afgevaardigde in het bestuur moest komen. In eerste instantie zijn we een mountainbike commissie begonnen. Hierin zaten Frans van Dommelen, Alex Gevers, Henk Kielenstijn en ondergetekende. Vanuit deze groep ben ik in het bestuur gekozen, gesteund door de commissieleden.
We waren met verschillende activiteiten bezig om het mountainbiken nog meer te laten leven. Vaste routes in België werden dan ook veelvuldig bezocht door ons. Hier werd vaak gezegd: “dit zou toch ook wel fijn zijn als we dit in Nederland wat meer zouden hebben”. Wij gingen in die tijd ook vaak op andere plaatsen in de bosrijke omgeving fietsen maar dan was het zoeken. Vaak kwam je dan uit op terreinen waar je niet mocht komen of welke ook veel gebruikt werden door andere genieters van de natuur. In Malden lag een vaste route maar die werd gesaboteerd door tegenstanders van het mountainbiken in het bos. Daar werden gaten gegraven achter heuveltjes en spijkerplanken ingegraven. Het was een nieuw fenomeen deze vaste route’s. Ook in Brunssum was er een route maar dan had je ze in Nederland wel gehad. Maar ineens werd er in onze regio, in Best, door de komst van Aqua Best een route aangelegd die commercieel werd gebruikt en natuurlijk ook voor andere gebruikers beschikbaar was. Dit was wel erg gaaf toen!
In 1998 las ik in de krant een bericht over een vaste route in Best. Deze route hadden we al een aantal malen gefietst en vaak dachten we dat dit in Nuenen ook wel eens goed zou kunnen zijn voor onze sport. Nou, ik heb contact opgenomen met het SRE en ze uitgelegd dat wij dat ook wel willen in het Nuenense. Deze mensen waren ook meteen enthousiast. Nou treft het dat onze toenmalige voorzitter Jan Wesenbeek vanuit de politiek regelmatig contact had met de heer van Beers directeur van de toen nog “Razob”. Jan had het met de heer van Beers al eens over gehad dat het toch wel mooi zou zijn als we eens over deze berg zouden kunnen fietsen. Ook de heer van Beers en SRE waren hier meteen voor in en ja een start is dan snel gemaakt. We hebben lang geduld moeten hebben en elke keer weer een stukje uitbreiding kunnen doen om deze route aan te leggen. Eerst eens contact gezocht met diverse verenigingen uit de omgeving maar het was snel duidelijk dat TC Nuenen de kar moest gaan trekken. Een voor een vielen de verenigingen af, Mierlo, Stiphout en Eindhoven (Monique’s bike shop) Vanuit de buurgemeentes was er ook geen animo of geen mankracht om te assisteren bij de aanleg. Om het bij onze TC in goede banen te leiden is er ook een vaste route commissie opgezet met Jan Wesenbeek, Frans van Dommelen en Benni Schrurs. Voor met name de opening en het financiële deel is daar later Kees de Jong nog aan toegevoegd.
Nou, iedereen die wel eens daar fietst, weet hoe mooi het kan zijn om over deze berg te fietsen. Ik hoor ze nog zeggen bij de eerste dagen dat we over deze berg reden: “veel te moeilijk, te steil, te gevaarlijk” en “deze bocht is niet te maken”. Snel hadden de meesten de techniek onder controle en was het gewoon een schitterende route.