Thema avond

4e Thema-avond Toerclub Nuenen 2016

Door Maarten Klomp
Maandag 21 maart was het zover: onze 4e Thema-avond. Zoals elk jaar beraadden wij ons ruim op tijd wat we nu weer zouden presenteren. En de lat lag hoog na de vorige interessante avonden.
Onze beide Harrie's hadden de beste ideeën: de bekende schrijver en taalkunstenaar Wim Daniëls en onze eigen koffie-specialist Peter van Dongen van Caffè Valente.
Wim is een druk bezette tv-persoonlijkheid, dus was het nog aardig spannend of hij wel te strikken zou zijn. Maar ons verzoek kon hij uiteraard niet weigeren.
En uit onze eigen gelederen was Peter meteen bereid een presentatie te geven.
De volgorde bepalen was niet moeilijk: eerst het serieuze gedeelte en dan een stukje cabaret.

Toen de maandagavond was aangebroken werd het nog even spannend: geen kantinebeheerder op de afgesproken tijd. Ondanks de regen en kille temperatuur kregen we het aardig warm, het zal toch niet gebeuren dat...
Afijn, niks aan de hand, iets verlaat ging de zaal open, en de opkomst was grandioos. Volle bak, te weinig stoelen, de volgende keer maar het Klooster reserveren.

Peter nam ons mee in de boeiende en smakelijke wereld van de koffie. Waar komt het vandaan, hoe verloopt de productie, wat zijn de effecten van koffie op de sportprestaties en vooral, hoe zet je nou een lekker bakkie?
Met welke machines en met welke koffiesoorten krijg je de beste smaak. Nou is dat natuurlijk persoonlijk, maar basisregels zoals temperatuur, versheid, waterkwaliteit doen zeker ter zake.
Dat koffie een aansprekend onderwerp was, bleek uit de vele vragen.
Om iedereen een kopje verse koffie te serveren op de thema-avond was onmogelijk, maar dat wordt goedgemaakt als we op zaterdag 9 april tijdens onze jubileum fietstocht Peter's bedrijf aandoen waar we mogen proeven van zijn eigen merk.

Na de pauze was het woord aan Wim Daniëls. Zoals gezegd taalkunstenaar en schrijver van boeken. Wim maakt er een hobby en beroep van om uitspraken en woorden op de taalkundige pijnbank te leggen. Deze woorden en zinnen te ontrafelen en van commentaar te voorzien. Waakzaamheid is dus geboden als je iets tegen hem zegt. Daar kwam Willie Hoens dus ook achter.
Wim's verhaal was opgehangen aan, hoe kan het ook anders bij een toerclub, het ontstaan van het woord fiets en fietsen.
Dat zou een technisch en saai verhaal kunnen worden, maar dan ken je Wim niet. Diverse uitweidingen over persoonlijke belevenissen en ervaringen kleuren zijn "show". Hoe hij bijvoorbeeld op het podium bij de Ronde van Gerwen heeft geleerd te zoenen. Dit verhaal herhaalde hij nog maar eens bij de receptie van 50 jaar Grote Ronde van Gerwen. Heeft kennelijk nogal wat indruk gemaakt op hem. Met zijn verhalen leek het bijna een conference, en een goeie want iedereen lag regelmatig in een deuk.
Helaas was het na een uur voorbij en konden de liefhebbers zijn laatste boek, gesigneerd en wel, aanschaffen.

Het was een erg gezellige en boeiende avond met beide sprekers en het bleef,  zoals gebruikelijk, nog lang onrustig aan de toog.
Maar wat moeten we in hemelsnaam volgend jaar verzinnen voor de Thema-avond 2017?
Als iemand tips of ideeën heeft, nou graag.

 

3e Thema-avond Toerclub Nuenen 2015

Datum maandag 23 maart in de NKV kantine

Door Maarten Klomp
Met een “volle bak” aan leden begon cardioloog Jan Hoogsteen zijn presentatie. Jan is verbonden aan het MMC in Veldhoven en heeft als specialisatie sportcardiologie en hartritmestoornissen. Bovendien is hij als medisch adviseur verbonden aan de Jumbo-Lottoploeg en aan de damesploeg van LIV.
Hij is ook betrokken bij onderzoeken naar plotselinge hartstilstand bij duursporters. Een kenner dus van ons vakgebied.

Met behulp van meer en minder ingewikkelde dia’s leidde hij ons door de wereld van het hart. Zoveel werd wel duidelijk dat wij als toerfietsers zeer gezond bezig zijn, mits we een aantal belangrijke regels in acht nemen.
Op een gemiddeld niveau sporten zorgt ervoor dat je een leven lang fit blijft, geen garantie voor een langer leven, maar wel een beter. Je zou op je 80e nog kunnen voetballen met je kleinkinderen.
Voorwaarde is wel dat je geen topsport bedrijft, je leeftijd respecteert, geen doelen stelt die niet meer bij je leeftijd passen en vooral luistert naar je lijf.
Duizelig tijdens inspanning, flauwvallen, ongewone hartkloppingen, hartkwalen in de familie: laat je nakijken of keuren.
Je hoeft niet elke dag te sporten, maar wel elke dag minimaal een half uur bewegen. En bouw je conditie langzaam op, je hart moet zich gaan aanpassen aan de verhoogde pompfunctie (van 5 liter per minuut in rust tot wel 12-15 liter tijdens forse inspanning).
Dus geen 3x Mont Ventoux na jaren niksdoen en 1 maandje trainen.
Nog een belangrijke waarschuwing: niet sporten met koorts!
De zaal was opmerkelijk stil tijdens zijn verhaal. Veel interesse dus in een verhaal wat ons kennelijk toch aan het hart gaat.

Na de pauze liet Huub Strijbos een erg komische act zien van de Belgische cabaretier Philippe Geubels over hoe hij tegen wielrenners aankijkt. Google eens op Geubels en geniet nog een keer van zijn verhaal. Klik hier

Verslag van het 2de gedeelte van de Thema –avond

Door Harrie van den Boogaard
Na de interessante uiteenzetting van cardioloog Jan Hoogsteen werd er een pauze ingelast.  Na een korte onderbreking en een welkome consumptie werd er een komisch filmpje getoond van Philip  Geubels, een inmiddels bekende Belgische cabaretier. Dit was een passend bruggetje naar het tweede deel van de thema-avond.

Twee dames van de Kenia – classic, (Joke van Gestel moest zich helaas ziek afmelden; Joke van harte beterschap!) maakten ons deelgenoot van een fantastisch avontuur in Kenia. Ze vertelden over schitterende en emotionele ervaringen. Er werden prachtige foto’s en video’s getoond.

De mensen in de zaal luisterden en keken met open mond naar alles wat getoond en verteld werd.

Je zag vooral de zwaarte van de etappes, maar ook de beelden van de moeilijke en  soms ook gevaarlijke paden en wegen waarover gereden moest worden. Marja en Astrid schetsten een sfeer met hun verhalen en beelden alsof je zelf deel uitmaakte van de fietsgroep.

Zij vertelden ook over alle activiteiten die ze hebben volbracht om hun geldbedrag bij elkaar te krijgen. Voor dit bedrag had er nog wel een deelnemer mee kunnen doen! Chapeau!

Besloten werd er na de laatste etappe met een geweldig mooi dansfeest. Prachtige beelden van vermoeide en zeer tevreden deelnemers aan de barre tocht en een zeer uitbundige groep Keniaanse schoolkinderen.

Marja, Astrid en natuurlijk Joke, hartelijk dank voor jullie inspanning!

Hein Donkers sloot de avond af met een komische act over een paar sokken. Hein begreep niet al te goed wat hij met die sokken moest.
Na wat informatie bij bekende clubleden is hij toch uit de brand geholpen en kan hij en Marion er een nachtje over “slapen”