Overslaan en naar de inhoud gaan

NTFU Verzekering

De contributie die we allemaal betalen bestaat voor 38,- per persoon uit bijdrage aan de NTFU.  
De rest, 14,50 dus, blijft bij onze club. Wat krijgen we nu eigenlijk voor die 38,-?   
Het lidmaatschap bij de NTFU kost 20,- en de premie voor alle verzekeringen is 18,-.  
Voor de 20,- krijg je korting bij toertochten, routes op Fietssport, belangenbehartiging en Fietssportmagazine. Daarnaast krijgen verenigingen ondersteuning op allerlei gebieden. 
Blijft over de 18,-. De verzekeringspremie. 

Hieronder zal ik uitleggen op welk soort verzekeringen ieder van ons bij schade een beroep kan doen. 

  1. Aansprakelijkheidsverzekering: is van toepassing op alle fietsactiviteiten die de club organiseert. Geldt voor alle leden van de club tijdens toertochten, ATB-tochten en clubritten. Verzekerd is schade aan personen en eigendommen van anderen (niet van jezelf dus!) tot een maximale dekking van € 2.500.000,=
  2. Fietsschadeverzekering: geldt voor alle leden tijdens clubritten, toertochten en individuele ritten als je door een ongeval schade krijgt aan je fiets en persoonlijke eigendommen. Onder fietsen worden verstaan racefiets, mountainbike en gravelbike. Het maximale bedrag is 1000,- voor je fiets (kan verhoogd worden tot 10.000,-) en 350,- aan persoonlijke eigendommen. Het eigen risico is 100,- maar 50,- als je de laatste 3 jaar geen schade hebt geclaimd. Let op, niet alles is verzekerd: diefstal, slijtage, optische schade aan je fiets en schade na een val van je fietsendrager zijn uitgesloten.
  3. Ongevallenverzekering: alle leden zijn verzekerd voor blijvende invaliditeit en overlijden bij ongevallen op de fiets tijdens NTFU-tochten, clubritten en fietsweekenden in binnen- en buitenland . Niet verzekerd zijn medische kosten, schade buiten Europa en schade bij wedstrijden. De dekking is maximaal 25.000,- bij blijvende invaliditeit en 12.500,- bij overlijden.
  4. Reisverzekering: geldt voor leden  tijdens een weekend of week in het buitenland, georganiseerd door de club. Geldt ook voor een toertocht die door Europa loopt mits vooraf aangemeld bij de NTFU. Verzekerd zijn medische kosten buiten Nederland, reddings-, repatriërings- en transportkosten voor vervoer van stoffelijk overschot en extra gemaakte kosten. Schade aan je fiets binnen Europa is standaard verzekerd bij de Fietsschadeverzekering. Niet verzekerd is schade bij reizen die georganiseerd worden door een niet bij de NTFU aangesloten vereniging. Ook niet verzekerd is diefstal, vermissing of schade aan eigendommen, annuleringskosten. De maximum duur van deze verzekering is 15 dagen. De hoogte van de dekking is 10.000,- per persoon per reis voor medische kosten, 10.000,- voor repatriëring en 10.000,- voor extra gemaakte kosten.
  5. Fietstrailerverzekering: van toepassing bij schade door een ongeval met een fietstrailer, busje of fietsendrager bij een door de club georganiseerde tocht in Nederland en/of Europa. De dekking is 15.000,- voor alle fietsen samen met 250,- eigen risico.
  6. Vrijwilligersverzekering: alle leden, maar ook niet-leden, die in opdracht van een NTFU-vereniging helpen bij het onderhouden van mountainbike-routes of helpen bij toertochten, atb-tochten en clubritten. Verzekerd is schade aan eigendommen van de vrijwilliger (1000,-) schade bij blijvende invaliditeit door een ongeval (25.000,-) en schade bij overlijden door een ongeval ( 12.500,-).
  7. Aansprakelijkheidsverzekering voor de Trailcrew: geldt voor vrijwilligers die in opdracht van de club werken aan het onderhoud van de mountainbike-route. De dekking geldt tijdens onderhoud en gebruik van de route door de vrijwilligers. Verzekerd is schade aan personen, eigendommen van anderen en schade aan de vrijwilliger en/of zijn eigendommen t.g.v. een ongeval. Niet verzekerd is schade aan eigen voertuigen, ongecertificeerd werken met machines en uitbesteding van werk aan andere organisaties.


Kortom, er is heel wat geregeld, maar niet alles. En dan heb je ook nog de kleine lettertjes. Zorg er vooral voor dat je zelf goed verzekerd bent met een reis- en annuleringsverzekering, weet wat je zorgverzekering vergoedt bij ziekte of ongeval in het buitenland, en heb je een duurdere fiets dan 1000,- ( wie niet tegenwoordig) verzeker die dan desgewenst voor het hogere bedrag. 
Wie precies wil weten wat de voorwaarden zijn, verwijs ik naar de site van de NTFU
 

Het bestuur.