Overslaan en naar de inhoud gaan

Toerclub Nuenen en E-bikes

Beste leden,

Nu het gebruik van e-bikes meer en meer toeneemt, wil het bestuur jullie duidelijkheid geven over hoe we daarmee als TC Nuenen om willen en moeten gaan. Onderstaande tekst nemen we op in het huishoudelijk reglement en publiceren het in de KK, op de website en in een Nieuwsbrief.

De Nederlandse wet stelt het volgende : 
voor een elektrische fiets zoals een e-racer, e-gravelbike en e-mountainbike gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. De wettelijke eisen waaraan een elektrische fiets moet voldoen zijn:

        - de fiets heeft trapondersteuning tot 25 km per uur
        - je moet meetrappen om vooruit te komen
        - de elektromotor van de fiets heeft een vermogen van maximaal 250 watt.

In aanmerking genomen de reacties uit de ALV van 20 november 2023 is het beleid van TC Nuenen vwb clubritten :

- speed-pedelecs zijn helemaal niet toegestaan
- elektrische mountainbikes mogen deelnemen aan mountainbike-tochten.  
 De positie in de groep is achteraan.         
- geen enkele elektrische racefiets mag deelnemen aan snelheidsgroepen 26, 28, 30. (de snelheid in deze groepen is te hoog voor een wettelijk toegestane elektrische fiets).
- elektrische racefietsen en elektrische mountainbikes die niet zijn opgevoerd mogen deelnemen aan snelheidsgroep 24 op de weg.  De positie in de groep is achteraan.

Het gebruik van een opgevoerde e-bike, die in Nederland niet is toegelaten op de openbare weg, heeft consequenties zodra er een ongeval gebeurt. Zo is iedereen die op een wettelijk niet toegelaten e-bike rijdt, onverzekerd en neemt zelf het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor de schade die je toebrengt aan een ander. De eigenaar en/of gebruiker van een opgevoerde e-bike kan daarnaast geen aanspraak maken op de aansprakelijkheids- en fietsverzekering van de NTFU.
TC Nuenen aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid, ook niet t.a.v. de wegkapiteins .
Het risico van fietsen met een opgevoerde e-bike ligt dus volledig bij de eigenaar en/of gebruiker.