Verslagen Diversen

14 april 2021 Verkeersexamen basisscholen Nuenen c.a.

Al ruim 14 jaar ondersteunen enkele TCN-ers het Praktisch Verkeersexamen.
Afgelopen woensdagochtend 14 april was het weer zo ver. Ruim 300 leerlingen van de groepen 7 en 8 deden hun Praktisch Verkeersexamen. Bij een zonnige maar frisse ochtend gingen om 08u45 de eerste leerlingen van start vanaf 2 startplaatsen te weten bij basisschool De Wentelwiek aan de Jacobushoek en vanaf het Parkeerterrein van de Lissevoort. Al ruim 14 jaar wordt daar bij de Lissevoort  het starten, controleren en begeleiden gedaan door enkele enthousiaste leden van onze ToerClub Nuenen.
Dit jaar waren dat Henk Kielenstijn, Willie Hoens, Henrie Maatje en Harrie van den Boogaard, terwijl Martien van den Biggelaar samen met Wilfred Clermonts (Brandweer) met de auto van die Brandweer het parcours af gingen om koffie en thee aan de ruim 20 controleposten te verstrekken. Daarnaast waren Martien en Wilfred inzetbaar zodra een van de leerlingen panne heeft of de weg is kwijt geraakt. Er wordt dan gerepareerd en/of  de leerling wordt teruggebracht naar de startplaats. Waar die zich dan kan aansluiten bij zijn groep. Gelukkig hebben we dit jaar geen problemen gehad.

Vanwege het grote aantal deelnemers hadden we dit jaar de controleposten extra bezet met naast de ouders nog 7 overige vrijwilligers en een 9-tal studenten van de opleiding Beveiliging van het Summa College. Op de Startplaats bij de Jacobushoek werden we ondersteund door leden van de Fietsersbond.
Normaal wordt het examen door VVN afd. Nuenen georganiseerd voor de groepen 7, maar omdat het examen vanwege corona in 2020 niet heeft plaatsgevonden, hadden nu de groepen 8 voorrang.
Met een deel van de groepen 7 er bij, totaal 14 klassen, konden we het examen toch in een ochtend afwerken met in acht name van de Covid-19 maatregelen, waardoor we onze "normale" werkwijze enigszins moesten aanpassen.
Helaas hebben we duidelijk  gemerkt dat er minder geoefend is dan in andere jaren. Toch zijn op 1 na alle leerlingen geslaagd. Die ene leerling was dan ook door het rode licht gereden.
Onze grote dank voor alle assistentie gaat in het bijzonder uit naar onze TCN-ers, waarvan er enkele al ruim 10 jaar van de partij waren! Chapeau heren! We hopen dat we volgend jaar weer een beroep op jullie mogen doen.

Namens het bestuur van Veilig Verkeer Nederland afdeling Nuenen.
Jacques Weterings, secretaris/penningmeester

Praktisch verkeersexamen voor de leerlingen van de Nuenense basisscholen uit de groepen 7 en 8.
Door Harrie van den Boogaard
Op woensdag 14 april waren we met zes personen van TC Nuenen aanwezig op de parkeerplaats van T V de Lissevoort om die dag weer onvergetelijk te maken voor de Nuenense basisschooljeugd. Het werd een drukbezochte examendag, omdat de verkeersproef v w corona in 2020 geen doorgang had gevonden. Dit betekende bijna een verdubbeling van het aantal deelnemers.
De eerste groep zou om 08.45 u starten en precies op dat tijdstip stond de eerste kandidaat klaar met een oranje hesje met nr. 1. Wat opviel voor mij als starter was dat de leerlingen erg beleefd, rustig, gehoorzaam en ietsje zenuwachtig klaarstonden. Veel kinderen hadden de route al een of meerdere keren geoefend. Ook de fietsen van de kinderen waren in perfecte staat en opvallend was dat er heel veel leerlingen nieuwe fietsen hadden. Dit met het oog op het fietsen naar de scholen van het voortgezet onderwijs na de zomervakantie! Mooi, was het om van de kinderen te horen naar welke scholen ze allemaal uitzwermen tegen die tijd; het meest werden genoemd: het Nuenens College, Carolus in Brandevoort, het Stedelijk College, de Rooi Pannen, het Vak College en het Strabrecht College.

Om ongeveer half twaalf was de laatste leerling van de laatst vertrokken school weer terug op de parkeerplaats van de Lissevoort. Na nog wat nagepraat te hebben met de andere enthousiaste vrijwilligers, ruimden we de tafels, de stoelen en de vlaggen op. Tegen twaalven toog eenieder weer voldaan huiswaarts. Iedereen was tevreden over het feit dat deze dag succesvol en zonder incidenten was verlopen!

14 april 2021 Verkeersexamen basisscholen Nuenen c.a.
Door Martien van den Biggelaar
Op verzoek van Veilig Verkeer Nederland afdeling Nuenen c.a. hebben TCN leden medewerking verleend aan het praktische verkeersexamen van groep 7 en 8 van de basisscholen. Dit op de parkeerplaats van De Lissevoort.
Vanwege het coronavirus is er in 2020 geen verkeersexamen geweest.
Op deze morgen, met koude wind en eerst nog met een zonnetje, stonden om 8 uur 5 mannen klaar, voor de 14de keer, om VVN Nuenen te helpen bij het afnemen van het verkeersexamen.
Zelf was ik om 8 uur bij de Brandweerkazerne waar Wilfred Clermont, chauffeur van de Brandweerwagen, ook op dat moment arriveerde.
Wilfred had enkele stoelen en een tafel meegebracht waar de mensen op De Lissevoort dankbaar gebruik van maakten.

Als eerste koffie, thee etc. opgehaald in het gemeentehuis waar alles al klaar stond. Dan naar de vrijwilligers van TCN op De Lissevoort,
Daar waren Willie Hoens, die zorgde er voor dat de kinderen volgens de lijst het hesje met het juiste nummer aandeden en nam ze weer in na terugkomst. Tevens zorgde hij er voor dat er geen lange haren of capuchons voor de rugnummers hingen.
Henk Kielenstijn en Henrie Maatje deden de fietscontrole en plakten een Oké stikker als het in orde was. Inzake deze controle had VVN veel aandacht gevraagd aan de ouders om dit te doen, zodat de fietsen met het examen in goede staat zouden zijn.
Harrie van den Boogaard gaf de kinderen een voor een het startsein met geruststellende woorden. Je zag daarbij de meeste kinderen met een glimlach en vol goede moed vertrekken.
Om 8.45 uur klonk het startsein d.m.v. de brandweersirene. Dit ook voor het vertrek vanaf de Jacobushoek die oranje hesjes hadden en De Lissevoort gele. Na een kwartiertje vertrokken we om de controleposten langs de 5 km lange route te verblijden met koffie of thee. Deze mensen waren erg dankbaar dat men iets warms kreeg aangeboden. Zo ook een bekende TCNer met name Peter Linders. Deze zat op een controleplaats waar hij met veel enthousiasme met een team de kinderen controleerde of er volgens de regels gefietst werd.
Verder wil ik nog 2 TCN leden noemen namelijk Jacques Weterings en Johan Cooijmans en 1 oud TCN lid Bram Derksema. Deze werken vanuit VVN en zijn o.a. mede organisatoren van dit hele evenement.
302 Kinderen deden er dit jaar mee aan het praktische verkeersexamen.
Dit jaar gelukkig geen incidenten waarbij onze hulp werd ingeroepen.
Om 11.30 uur kwamen de laatsten binnen en was het hopelijk voor de kinderen een “geslaagde” dag.
Graag wil ik de TCN leden hartelijk bedanken voor het zich als vrijwilliger beschikbaar stellen voor dit mooie en dankbare werk t.a.v. de kinderen en VVN Nuenen.
Doordat ik een TCN jasje aan had kreeg ik de vraag of TCN leden ook eens konden meedoen. Ik schrok daarvan en zei dat ik mij niet kon voorstellen dat er leden zijn die zich niet aan de regels zouden houden of ze niet zouden kennen!

Klik hier voor alle foto's.

 

Thema-avond maandag 25 maart 2019

Het duurde even voor we het programma rond hadden.
Maar goed werk heeft soms wat tijd nodig. En onze vorige avonden waren
allemaal van goed nivo, dus minder mag niet.
Gelukkig bleek onze keuze voor deze avond prima.
De aftrap, na wat technische computerproblemen ( met dank aan Mark Stoker), werd gedaan door Peter Linders, John Olsthoorn en Ad van de Molengraft.
Samen met Hans Manders ( helaas niet aanwezig) zijn zij met 2 auto’s , volgeladen met medische apparatuur en veel Nuenense voetbalshirts, naar Gambia vertrokken. Daar werden de medische apparaten en de ambulance geschonken aan een ziekenhuis in Farafenni en werd de rolstoeltaxi geschonken aan Woonvoorziening Kololi, een tehuis voor gehandicapte kinderen.
Hun verslag van deze ruim 7000 km lange tocht door europa naar Gibraltar en daarna door Marokko, Mauretanie, Senegal en uiteindelijk Banjul in Gambia was indrukwekkend, getuige de fraaie foto’s en mooie anecdotes.
Deze reis heeft op hen veel indruk gemaakt, en gezien de aandacht van alle TCN-aanwezigen ook op alle toehoorders.
En, Nuenen staat met veel fraaie voetbalshirts in Gambia heel duidelijk op de kaart. Wij mogen als TCN trots zijn op leden die veel tijd en energie steken om de minder bedeelden op deze wereld te helpen.
Denk daarbij in vorige jaren ook aan de Kenia-dames, Burt Klos en Peter van Dongen.
TCN steunt dergelijke goede initiatieven graag met een financiële bijdrage.
Laat het ons weten als je iets van plan bent.

Na de pauze was het woord aan Edwin Achterberg, voormalig sportarts bij diverse professionele wielerploegen, columnist in het blad Fiets, werkzaam in de revalidatie bij het Maxima en fanatiek triathlon-atleet.
Edwin nam ons mee in zijn presentatie over Gezond Sporten.
Wat bewegen doet voor je gezondheid, hoe belangrijk verstandig (duur)sporten, eten en levensstijl is om gezond en fit ouder te worden, bleek duidelijk uit zijn verhaal.
Dat de wetenschap een grote rol hierbij speelt toonde zijn grafieken.
En wat is verstandig sporten? 80% van je sporttijd rustig aan en 20% intensief. Liefst nog ondersteund met krachttraining. En daarbij niet vergeten om goed en voldoende te eten en drinken. Op al deze aspecten is links en rechts nog wat verbetering mogelijk bij ons allemaal.
Na afloop gaf Edwin aan nog iets te zijn vergeten te zeggen: het belang van een regelmatige sportkeuring met inspanningstest. Waarvan acte. 
Ook dit onderdeel van de Thema-avond werd zeer aandachtig aangehoord en gezien de reacties hoog gewaardeerd. Logisch, het betreft ons eigen lijf en onze mooie sport.
Een welgemeende dank aan de presentatoren en aan alle aanwezigen op deze m.i. geslaagde Thema-avond.

Maarten