Welkom op de website van Toerclub Nuenen

Op deze website vindt u informatie over ToerClub Nuenen.
Zo zijn er groepen voor de snelle fietser maar ook voor de rustige rijder, zowel op de weg als op de ATB.
Ook een keer meerijden om het eens te proberen is mogelijk.
Via deze website is veel clubinformatie aanwezig, kun je lid worden of persoonlijk contact zoeken met bestuursleden en de leden van de diverse commissies.
TC Nuenen, ook op Facebook!

In Memoriam Henk en Tiny

Het jaar 2024 is nog maar enkele weken oud maar helaas zijn ons al 2 (oud)leden ontvallen. Deze leden zijn Henk Hageman en Tiny van Nuenen. Omdat beide leden in het verleden in de Krakende Kettingen hebben gestaan zijn deze artikelen nog eens naar voren gehaald en dit is te lezen via deze link.

Snerttocht 2024

Op 7 januari om 09:00 uur werd er verzameld voor de deur van café Schafrath voor de aftrap van het jaar 2024. Zoals ieder jaar startte dit met elkaar het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en een Snerttocht door de omgeving met onderweg een kleine pauze. De regen die ergens in oktober gestart was en net dit weekend was gestopt zorgde er wel voor dat alle sloten vol stonden, alle spaarbekkens overliepen en boeren het land niet meer op konden.

De droogste richting leek toch richting Mierlo, daarom ging de tocht van 35 kilometer via Mierlo naar de omgeving van het Kasteel in Heeze via de Strabrechtse Heide. Is de Strabrechtse Heide normaal een plek waar het regenwater gulzig door de bodem geabsorbeerd wordt, nu zat ook hier de bodem overvol met water en waren er overal vennen ontstaan.
Op het heidegebied is dit natuurlijk geen probleem, maar ook sommige fietspaden waren veranderd in vennen. In de voorbereiding van de route was bekend dat er 1 stuk nat maar begaanbaar was. In de laatste week waren er echter nog enkele stukken fietspad bijgekomen waar het water geen kant meer op kon. Dit zorgde wel voor mooie plaatjes, die te vinden zijn op de website. Gelukkig kwam al snel daarna de pauze in zicht.

Bij de gracht van Kasteel Heeze hadden Frank en Dries goed hun best gedaan en stonden klaar met warme en koude drankjes. Na de pauze gingen we via Geldrop weer terug naar Nuenen en kwamen tegen 12 uur terug bij Schafrath. Die hadden ons zo vroeg nog niet terug verwacht dus we moesten nog even wachten tot we aan de snert konden. Zoveel lekkerder smaakte die toen het klaar was.

De voorzitter had nog heel wat te doen, de uitbaters en personeel van Schafrath werden in de bloemen gezet, de wegkapiteins werden bedankt voor de inzet en het nieuwe voltallige bestuur werd bekend gemaakt. Ook waren er nog diverse wisselingen in functies en commissies. Hierover is meer te lezen in een ander artikel in de KK

Kortom, het was weer een gezellige boel.
Zoals onze voorzitter al vaker heeft geroepen, wat hebben we toch een skôn klubke.

de foto's kunnen hier worden bekeken.
Marc Stoker heeft gefilmd, en die film is hier te bekijken.

Kerst en Nieuwjaarswens

En alweer is er een jaar voorbij. Graag kijk ik even terug. Nou niet in alle opzichten graag, omdat we afscheid hebben moeten nemen van onze markante Rinus van Gastel. Rinus fietste al lang niet meer, zagen hem steeds minder, maar zijn overlijden doet pijn. Ook overleden is Freddy Beckers. Vooral de Benidorm-gangers herinneren hem als een geweldig sportman. Het andere spijtige afscheid was van de 83-jarige !! Gerard Hageman. Zijn gezondheid dwong hem te stoppen. Wij missen hem, en ik weet zeker, hij ons ook.
Diverse leden hebben geslaagde operaties ondergaan. Het aantal nieuwe heupen bij TCN stijgt flink, nieuwe kleppen zijn ingebracht, fysiotherapeuten hebben een goede klant aan ons, en ook andere nare klachten komen helaas voor. Voor iedereen snel en volledig herstel gewenst.
Het jaar 2023 heeft gelukkig ook veel mooie momenten gehad. Een gezellige Snerttocht, een gezellige van Goghrit, een gezellig en geslaagd Dak van Brabant en een gezellig jaarfeest bij ons aller Schafrath. 

Los van alle gezelligheid is er natuurlijk hard gewerkt op de fiets. Maar ook naast de fiets.
De vaste ATB-route wordt sinds kort periodiek onderhouden door eigen mensen. De kwaliteit van onze route is door de NTFU als goed beoordeeld. Een mooi compliment, toch? Alle commissies hebben hun bijdrage weer geleverd, hartelijk dank daarvoor. Bij ons Dak waren ruim voldoende vrijwilligers beschikbaar, ook jullie van harte bedankt. Door het werk van al deze leden zijn we een echte vereniging. Van social media kun je vanalles vinden, maar WhatsApp werkt uitstekend . Dat niet alles even relevant is in het berichtenverkeer, toe maar, het medium zorgt er voor dat we elkaar snel kunnen vinden voor ritten doordeweeks en zondags.
Wat staat er op het programma volgend jaar? Allereerst op 7 januari de bekende Snerttocht waarbij het meestal nog lang onrustig blijft in Nuenen. We hebben Danny Nelissen kunnen vastleggen voor de Thema-avond in maart, wat ongetwijfeld een boeiende verhaal wordt. Uiteraard de van Goghtocht voor ATB en wegfietsers. 
En later in het jaar de feestavond. Misschien fietsen we in 2024 wel in een nieuw tenue. Onderzocht wordt nu of het haalbaar is en dan komt natuurlijk de grote vraag hoe het ontwerp eruit komt te zien. We houden jullie op de hoogte.
Tenslotte, het was even schrikken op de ALV : de aankondiging van het vertrek van 3 bestuursleden, het opheffen van de kledingcommissie, wisselingen binnen de kas-, toertochten en Dak commissie.
We vielen bijkans in een groot personeelstekorten-gat. Inmiddels zijn alle vacatures met leden gevuld. 
We kunnen met vol vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet zien. De namen van de nieuwe mensen zullen we bij de Nieuwjaarsreceptie onthullen. Heel fijn dat deze leden zich beschikbaar stellen.

Namens het bestuur wens ik alle leden en hun families fijne Kerstdagen en een gezond en sportief 2024

Maarten.

Toerclub Nuenen en E-bikes

Beste leden,

Nu het gebruik van e-bikes meer en meer toeneemt, wil het bestuur jullie duidelijkheid geven over hoe we daarmee als TC Nuenen om willen en moeten gaan. Onderstaande tekst nemen we op in het huishoudelijk reglement en publiceren het in de KK, op de website en in een Nieuwsbrief.

De Nederlandse wet stelt het volgende : 
voor een elektrische fiets zoals een e-racer, e-gravelbike en e-mountainbike gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. De wettelijke eisen waaraan een elektrische fiets moet voldoen zijn:

        - de fiets heeft trapondersteuning tot 25 km per uur
        - je moet meetrappen om vooruit te komen
        - de elektromotor van de fiets heeft een vermogen van maximaal 250 watt.

In aanmerking genomen de reacties uit de ALV van 20 november 2023 is het beleid van TC Nuenen vwb clubritten :

- speed-pedelecs zijn helemaal niet toegestaan
- elektrische mountainbikes mogen deelnemen aan mountainbike-tochten.  
 De positie in de groep is achteraan.         
- geen enkele elektrische racefiets mag deelnemen aan snelheidsgroepen 26, 28, 30. (de snelheid in deze groepen is te hoog voor een wettelijk toegestane elektrische fiets).
- elektrische racefietsen en elektrische mountainbikes die niet zijn opgevoerd mogen deelnemen aan snelheidsgroep 24 op de weg.  De positie in de groep is achteraan.

Het gebruik van een opgevoerde e-bike, die in Nederland niet is toegelaten op de openbare weg, heeft consequenties zodra er een ongeval gebeurt. Zo is iedereen die op een wettelijk niet toegelaten e-bike rijdt, onverzekerd en neemt zelf het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor de schade die je toebrengt aan een ander. De eigenaar en/of gebruiker van een opgevoerde e-bike kan daarnaast geen aanspraak maken op de aansprakelijkheids- en fietsverzekering van de NTFU.
TC Nuenen aanvaardt geen enkele vorm van aansprakelijkheid, ook niet t.a.v. de wegkapiteins .
Het risico van fietsen met een opgevoerde e-bike ligt dus volledig bij de eigenaar en/of gebruiker.

 

Fietsweekend Achterhoek 2024

Het volgend jaar is er weer een fietsweekend Achterhoek.
Hier is nog 1 plaats vrij.
Opgeven is mogelijk bij Frank, Robert of Herman.

Meer informatie betreffende de lokatie is hier te vinden.

Fietsvakantie Toscane

In navolging op het enorme succes van de fietstrip in de Vogezen willen wij, medio september 2024, een fietsvakantie in Toscane organiseren.
Het idee is om een vaste locatie te zoeken tussen Pisa en Siena om vandaar uit fietstochten te maken.
Toscane is een prachtig fiets-gebied waar het voor fietsliefhebbers Genieten is!
Het is bedoeling om een locatie te zoeken die goed bereikbaar is vanaf het vliegveld van Pisa.
De fietsen en bagage zouden vanuit Nederland met een bus + aanhanger gebracht kunnen worden.
Wil je liever met de auto dan is dat ook mogelijk.
Wij denken aan een trip met ongeveer 5 of 6 fietsdagen.
Dit bericht is reeds in de TCN weg-app 30 en 28 gepubliceerd.
Degene die op dat bericht hebben gereageerd hoeven dat nu niet meer te doen.
Voor diegene die interesse hebben kunnen dit via mail aan mij kenbaar maken:
v.strijtveen@chello.nl

Alvast bedankt, Coen en Vincent