Verslagen Diversen

10 april 2019 Verkeersexamen basisscholen Nuenen c.a.

Door Martien van den Biggelaar
Op verzoek van Veilig Verkeer Nederland afdeling Nuenen c.a. hebben TCN leden medewerking verleend aan het praktische verkeersexamen van groep 7 van de basisscholen. Dit op de parkeerplaats van De Lissevoort.
Op deze morgen, met koude en gure wind, stonden om 8 uur 5 mannen klaar, voor de 13de keer, om VVN Nuenen te helpen bij het afleggen van het verkeersexamen.
Zelf was ik om 8 uur bij de Brandweerkazerne waar Wilfred Clermonts, chauffeur van de Brandweerwagen, ook op dat moment arriveerde.
Wilfred had een parasol en tafel meegebracht waar de mensen op De Lissevoort dankbaar gebruik van maakten en, niet te vergeten, de koffie.
Om 8.45 uur klonk het startsein d.m.v. de brandweersirene voor het vertrek. Dit ook voor het vertrek vanaf de Jacobushoek die oranje hesjes hadden en De Lissevoort gele. Rini Sanders die vanuit de gemeente hierbij betrokken was had gezorgd dat er koffie en thee op het gemeentehuis klaar stond. De posten die wij allemaal bezochten langs de 5 km lange route en in de kou zaten waren erg blij en dankbaar voor deze warme drank. Van de 211 kinderen had er eentje de pech dat er iets was met de ketting.
Tijdens de rit daar naar toe hoorden we dat het euvel was verholpen en konden we weer terug naar waar we gebleven waren.
Een van de kinderen had alle posten behoorlijk in verwarring gebracht. Hij zal gedacht hebben ik heb nummer 11 ik zal er bij de posten een warboel van maken. Dat was hem dan ook goed gelukt, hij had de route namelijk 2 keer gereden. We merkten dit, want bij iedere controlepost werd nummer 11 genoemd. Men begreep er niets van.
Op het laatst bij een splitsing stond ook nog een kind het huilen nader dan het lachen. Na de vraag wat er was zei ze “ik weet helemaal niet meer waar ik heen moet”. Na haar de weg te hebben gewezen was ze weer heel blij, ocharm.
Om goed 11 uur kwamen de laatsten binnen en was het hopelijk voor de kinderen een geslaagd dagje.
Ik wil de TCN leden nog hartelijk bedanken voor het zich beschikbaar stellen voor dit karwei, dus ook Willie Tenue.

Verkeersexamen 2019 door Neel Rijnders
Evenals andere jaren werd er de medewerking van TCN gevraagd voor het verkeersexamen. Er waren twee start locaties o.a. de Jacobus hoek en de Lissevoort. Bij de Jacobushoek waren 106 starters, in oranje hesjes. Bij de Lissevoort waren 105 starters in gele hesjes. Ieder hesje was uitgerust met een groot nummer op de rug, zodat de controleurs op de posten goed konden noteren, wie er fout(en) maakte(n). 
Startplaats de Lissevoort werd bemand door de volgende TCN leden. Ton Cox, Willie Hoens, Henry Maatje, Neel Rijnders, Martien vdn Biggelaar. Verder was er van VVN Jacques vd Wetering. Om 8.00 uur moesten we ons melden om het nodige klaar te zetten en groot spandoek van Veilig Verkeer Nederland op te hangen. Precies om 8.45 uur vertrok de eerste deelnemer, dit onder begeleiding van de brandweer sirene. Starter was Ton Cox, hij moest er op toezien dat er met tussenpozen van 1 minuut werd vertrokken, ook moest hij vragen hoeveel er van tevoren geoefend was. De antwoorden varieerden van 0 tot 13. Ook probeerde hij de kandidaten een beetje op hun gemak te stellen.
Er waren erbij die best zenuwachtig waren en het allemaal heel spannend vonden. Good old Willie Hoens (zondag 80 jaar geworden) was de man van de hesjes, hij moest er op toe zien dat iedere kandidaat het juiste hesje aan had en er geen lange haren of capuchons voor de rugnummers hingen. Verder moest hij bij het terugkomen de hesjes weer op de juiste volgorde leggen. Henry Maatje en Neel Rijnders hadden de controle van de fietsen onder hun hoede. Er moest gecontroleerd worden op de volgende punten:

  • Zit het stuur en handvaten goed vast.
  • Is de bel goed te horen.
  • Zijn de banden goed met reflectors.
  • Werken de remmen goed.
  • Zit het zadel goed.
  • Zit achter op de fiets en op de pedalen een reflector.
     

Als dit allemaal goed was konden ze starten. Gelukkig konden alle kandidaten starten. Martien vdn Biggelaar had de belangrijkste taak, hij moest namelijk voor de koffie zorgen voor ons en de controle posten op de route. Jammer was dat er een zeer koude Noord Oosten wind stond.

Klik hier voor de fotoreportage

 

Thema-avond maandag 25 maart 2019

Het duurde even voor we het programma rond hadden.
Maar goed werk heeft soms wat tijd nodig. En onze vorige avonden waren
allemaal van goed nivo, dus minder mag niet.
Gelukkig bleek onze keuze voor deze avond prima.
De aftrap, na wat technische computerproblemen ( met dank aan Mark Stoker), werd gedaan door Peter Linders, John Olsthoorn en Ad van de Molengraft.
Samen met Hans Manders ( helaas niet aanwezig) zijn zij met 2 auto’s , volgeladen met medische apparatuur en veel Nuenense voetbalshirts, naar Gambia vertrokken. Daar werden de medische apparaten en de ambulance geschonken aan een ziekenhuis in Farafenni en werd de rolstoeltaxi geschonken aan Woonvoorziening Kololi, een tehuis voor gehandicapte kinderen.
Hun verslag van deze ruim 7000 km lange tocht door europa naar Gibraltar en daarna door Marokko, Mauretanie, Senegal en uiteindelijk Banjul in Gambia was indrukwekkend, getuige de fraaie foto’s en mooie anecdotes.
Deze reis heeft op hen veel indruk gemaakt, en gezien de aandacht van alle TCN-aanwezigen ook op alle toehoorders.
En, Nuenen staat met veel fraaie voetbalshirts in Gambia heel duidelijk op de kaart. Wij mogen als TCN trots zijn op leden die veel tijd en energie steken om de minder bedeelden op deze wereld te helpen.
Denk daarbij in vorige jaren ook aan de Kenia-dames, Burt Klos en Peter van Dongen.
TCN steunt dergelijke goede initiatieven graag met een financiële bijdrage.
Laat het ons weten als je iets van plan bent.

Na de pauze was het woord aan Edwin Achterberg, voormalig sportarts bij diverse professionele wielerploegen, columnist in het blad Fiets, werkzaam in de revalidatie bij het Maxima en fanatiek triathlon-atleet.
Edwin nam ons mee in zijn presentatie over Gezond Sporten.
Wat bewegen doet voor je gezondheid, hoe belangrijk verstandig (duur)sporten, eten en levensstijl is om gezond en fit ouder te worden, bleek duidelijk uit zijn verhaal.
Dat de wetenschap een grote rol hierbij speelt toonde zijn grafieken.
En wat is verstandig sporten? 80% van je sporttijd rustig aan en 20% intensief. Liefst nog ondersteund met krachttraining. En daarbij niet vergeten om goed en voldoende te eten en drinken. Op al deze aspecten is links en rechts nog wat verbetering mogelijk bij ons allemaal.
Na afloop gaf Edwin aan nog iets te zijn vergeten te zeggen: het belang van een regelmatige sportkeuring met inspanningstest. Waarvan acte. 
Ook dit onderdeel van de Thema-avond werd zeer aandachtig aangehoord en gezien de reacties hoog gewaardeerd. Logisch, het betreft ons eigen lijf en onze mooie sport.
Een welgemeende dank aan de presentatoren en aan alle aanwezigen op deze m.i. geslaagde Thema-avond.

Maarten

 

Verslag van de vergadering van de Benidormreis 2018.

Vorig jaar augustus hebben we met een beperkt gezelschap( Gerard, Coen en Hans) onder genot van een pilsje en wat lekkers op het terras van café Ons Dorp de Benidormreis van 2017 geëvalueerd. De rekening kon gemakkelijk worden voldaan uit de gulle bijdrage van de deelnemers die in de pet van Maarten werd gedaan voor een etentje voor de organisatoren van deze reis.
Omdat er zelfs nog een ruim bedrag over was van de bijdrage van de deelnemers van de reis van 2017 hebben we de reis van 2018 op 2 juli jongstleden geëvalueerd. Deze keer was Theo Baudoin wel van de partij. Theo verzorgt al vele jaren de fietsroutes in, vanuit en vooral rond Benidorm. De biertjes op het terras van Ons Dorp hebben we ons wederom goed laten smaken en konden nog steeds worden betaald vanuit de bijdrage van de reis van 2017.
Agendapunten waren o.a. bestemming 2019, data 2019, aangepaste routes en extra aandacht voor deze reis, binnen en buiten de vereniging.
Harrie van den Boogaard deed in zijn verslag over de Benidorm reis 2018 namens een aantal deelnemers de oproep aan de organisatie om na te denken aan een mogelijke andere bestemming in Spanje voor deze voorjaarsreis. Voor velen bleek de eerste de beste dag,  een opwarmritje met de hele groep van ca. 40 kilometer naar Finestrat  al een hele inspanning vanwege de beklimmingen. Helaas moesten er al snel een aantal deelnemers afhaken. Benidorm wordt door steeds meer deelnemers als te zwaar terrein ervaren, zeker voor een voorjaarsreis waarbij sommigen amper een aantal trainingskilometers in de benen hebben zitten.
Nadat we dit onderwerp uitgebreid  ter discussie hebben gesteld was onze gemeenschappelijke conclusie dat er op zo’n korte termijn niet serieus naar een alternatieve bestemming kan worden gekeken. Voor het einde van dit jaar moeten leden al een beslissing nemen of ze wel of niet meegaan voor de Spanjereis april 2019. Dan gaat het concreet over een aantal maanden gerekend vanaf op moment dat we de winterbrochures van Solmar in de brievenbus krijgen waarop we ons kunnen baseren voor het verstrekken van informatie over de bestemming in april 2019 ( gebruikelijk een van de laatste winterreizen). Die brochure is inmiddels vanaf begin augustus beschikbaar en we kunnen vanwege de voorbereidingstijd niet anders dan te kiezen voor Benidorm en wel vanaf vrijdag 5 april 2019.
Wel stellen we alles in het werk om een aantal alternatieve ritten uit te zetten op relatief vlak terrein met hooguit per dag een enkele uitdagende beklimming.
Ook zeggen we toe om voor 2020 serieus naar een alternatieve bestemming te kijken voor deze voorjaarsreis (eind maart of begin april). Die bestemmingen zijn Malaga, Mallorca of de Algarve. Nadeel van deze bestemmingen is dat we dan het vliegtuig zullen moeten gaan reizen en de fietsen zullen moeten huren. Daarvan is dan weer het gevolg dat het prijskaartje mogelijk aanzienlijk hoger zal gaan uitvallen in vergelijking met de laatste jaren. We zullen jullie in de loop van 2019 informeren over het door ons in te stellen onderzoek naar deze alternatieve bestemmingen.

2017_Benidorm_02.jpg

De uitgangspunten voor de Spanjereizen blijven wat ons betreft gehandhaafd: weekje fietsen in een zonnige bestemming vroeg in het voorjaar om de nodige conditie op te doen zodat je er het hele wegseizoen profijt van hebt.  Het andere  uitgangspunt is de betaalbaarheid van de voorjaarsreis.
De Spanjereizen worden al vanaf 2000 georganiseerd door een aantal fietsers vanuit TC Nuenen. Het eerste jaar werd voor Benidorm gekozen.
Een aantal keren is uitgeweken naar de Costa Brava, o.a. Malgrat en Salou omdat Pasen laat in april viel. Ook is een keer uitgeweken naar de maand mei. Al snel werd het duidelijk dat Benidorm met haar uitzonderlijke micro klimaat de beste condities bood voor stabiel voorjaarsweer met de meeste kans op zonnige dagen. Daarnaast is het de verste bestemming die Solmar met de bus aandoet waardoor de eigen fiets ook mee kan in een aanhanger. Belangrijk voordeel is bovendien dat Benidorm betaalbare hotels biedt en een gezellig centrum met winkelmogelijkheden voor de niet fietsers, ruime uitgaansmogelijkheden en een mooie uitgestrekte zandstrand met kilometerslange boulevards. Nadeel is de zit van een busreis van rond de 24 uur die enigszins wordt verzacht wordt door de mogelijkheid om first class (ruimere zitplaatsen) te reizen.
Over de aanmelding en de prijzen van de Benidorm reis 2019 worden jullie binnenkort nader geïnformeerd. De prijzen zijn licht gestegen in vergelijking met 2018. De all inclusive mogelijkheid daarentegen is in prijs verdubbeld. Niet verwonderlijk als je ziet wat met name die Engelsen allemaal weg kunnen werken aan drank. Op die ene Engelsman na dan die iedere dag opnieuw al voor het diner door zijn kameraden naar huis werd ondersteund en op bed werd gelegd. Toch komen we voor de reis in april 2019 met een zeer aantrekkelijk reisaanbod.
Door Gerard werd het idee geopperd om ook voor ATB’ers een aantrekkelijk ATB programma voor Benidorm samen te stellen. Marinus Dekkers kent in Benidorm een aantal personen die regelmatig ATB routes rijden. We gaan proberen daar contact mee te leggen om die te inventariseren en mogelijk benaderen om als voorrijder te gaan fungeren.
Verder hebben we nogmaals kunnen vaststellen dat het een voordeel is om de bus vol of nagenoeg vol te krijgen. Als dat ons in eerste instantie niet lukt met eigen leden, die uiteraard voorrang hebben bij inschrijving, dan willen proberen om een aantal leden van collega verenigingen te benaderen om mee te gaan.
Het is gebruikelijk om over de Spanje reis informatie te verstrekken in de vorm van een bijeenkomst op een maandag in de maand maart. Ook is het gebruikelijk om een reünie te organiseren begin november. Ook over deze datum op een maandag begin november worden de deelnemers van 2018 binnenkort geïnformeerd.
We houden jullie zoals gezegd op korte termijn al op de hoogte van de ontwikkelingen van de voorjaarsreis 2019 en later die van 2020.
Tot binnenkort, horens, schrijvens of ziens, mede namens Gerard, Coen en Theo,

Hans.

 

van Goghloop 2018

Door Martien van den Biggelaar
Voor de 24ste keer organiseerde LONU de Van Goghloop in Nuenen.
Voor de 8ste keer was TCN er bij betrokken.
Bij de loopgroepen 10, 15 km, en de halve marathon fietste een TCN-er bij de eerste loper van de betreffende groep, zowel bij de dames als de heren.
Iedereen ziet dan de eerste loper en van welke groep d.m.v. een bordje voor op de fiets.
Voorafgaand was er de scholierenloop. De groepen 1 t/m 8 liepen 1 rondje en de ouderen meerdere rondjes rond het park.
Het begon om 17.00 uur, de volwassenen begonnen om 18.30 uur.
De 6 fietsers zochten de eerste loper van hun groep, die ze konden herkennen aan de kleur van het nummer welke elke loper droeg.
Sommige fietsers hadden deze taak al vanaf het begin van de Van Goghloop op zich genomen.
Dit jaar waren er twee die dit voor het eerst deden. Bedankt Johan en Jacques.
Ook weer bedankt Huub, Wim, Henk en Tiny voor het direct beschikbaar melden.
Heel fijn als dat zo vlot verloopt.
Ook dit jaar werd mij weer gevraagd niet alleen fietsers te verzamelen, maar ook om weer foto's te maken. Dit van zowel de scholieren als de volwassenen, wat erg leuk is om te doen.
Zoveel kinderen, zoveel volwassenen, hoe verschillend allemaal, hoe ze starten, hoe ze over de finish komen. Zo mooi om dat vast te leggen.
Dan de huldiging met medailles en bloemen met die blijde gezichten en geen spoortje van vermoeidheid meer te zien.
Het weer had zich ook helemaal aangepast t.o.v. de afgelopen week, geen 30 graden maar 22, geen regen maar droog, het kon niet beter.
Weer een chapeau voor LONU, men had het weer goed voor elkaar.
De uitslagen en foto's van de lopers staan op de site van www.vangoghloop.nl.
Van onze fietsers natuurlijk ook op onze eigen site.

Voorrijders:

Henk Kielenstijn:
Op Zaterdag 2 Juni vertrek vanuit Eindhoven naar Nuenen voor de Van Goghloop 2018.
Dit jaar is mij het bordje toebedeeld EERSTE DAME 15 KM.
Zoals elk jaar is de start voor de niet halve marathon lopers een beetje zoeken naar de juiste Man of Vrouw van jou toegewezen afstand.
Ik was in eerste instantie mijn eerste (lopers)vrouw kwijt! Na haar gevonden te hebben en aangekomen op de Broekdijk stond daar een jonge man die onwel was geworden. Snel mijn (loop) vrouw verlaten en iemand van de organisatie gaan waarschuwen. Deze nam snel contact op
met EHBO. Hoop dat alles in orde is gekomen met de jonge man. Bij de finish eerste loopster weer opgepikt en verder onze weg vervolgd.
Mooie overwinning en proficiat voor deze dame! Misschien volgend jaar weer.
Mijn korte ervaring van 2018.


Wim van Uum:
Vorig jaar had Jeffrey (winnaar 15 km heren) nog tegenstand van meerdere lopers uit Nuenen en Helmond (trainingsmaatjes) die elkaar in de eerste twee rondes afwisselden van koppositie, om uiteindelijk in de derde ronde op kop te gaan en te winnen.
Dit jaar kwam Jeffrey direct als eerste de bocht om van het park naar de parkstraat in een hoog tempo, voor weer een race over 15 km. Er was direct een herkenning over en weer. “Fijn dat je weer meefietst” en “Ja en leuk om jouw ook weer te zien hier bij de Van Gog Loop”. “Kan ik je water of sponzen aanreiken”? “Wil je me vertellen als je lopers in aantocht ziet”?
De eerste positie is van start tot finish gedurende de hele 15 km vastgehouden. Jeffrey was blij met de inbreng van TCN; “een mooie en veilige loop op deze manier, waardoor ik me goed kan concentreren op sec het lopen”. Onder dank voor het vrijmaken van de weg, het aangereikte water en het doorgeven van “niet zichtbare” tegenstanders, spraken Wim en Jeffrey af elkaar volgend jaar weer te zien.

Huub Strijbos:
Het was weer zover, de 24e editie van de van Goghloop van Lonu werd wederom georganiseerd op 2 juni. Ik kreeg het bordje halve marathon mannen. Meefietsen met de koplopers, en zorgen dat er plaats vrijgemaakt wordt als het druk wordt op het parcours. De 3 koplopers blijken alledrie Belgen. In de 2e ronde moet er een afhaken en blijven 2 koplopers over die er constant een stevig tempo in houden. In de laatste ronde zitten deze 2 nog steeds bij elkaar en wordt het spannend wie dit gaat winnen. Totdat we op de Berg komen, hier maakt Stef Simons een versnelling waar iedereen versteld van staat en laat nummer twee Jonas Roels nog even 100 meter achter zich.
Kortom, weer een geslaagd evenement van Lonu met mooi weer. Op naar de 25e editie.

Johan Cooijmans:
Het was voor mij de eerste keer om als voorrijder aan deze door LONU georganiseerde Van Goghloop  mee te doen. Ik kreeg de 10km-dames toegewezen. Bedoeling was om rond 18.40 uur ter hoogte van AH Parkstraat de eerste  loper (dame)  van de  10km in het vizier te krijgen. Geen eenvoudige opgave. Er liepen namelijk gelijktijdig ook 15km-dames/heren en ½ marathondames/heren  mee. Ik zou me op het kleurnummer van de 10 km dames (groen) moeten richten. Ik maakte een (te) snelle keuze en reed voor de door mij geselecteerde dame uit tot in het Broek. Inmiddels had de betrokken loopster zich er al over verwonderd dat ze de eerste zou zijn. Voor mij reden om aan mijn selectievermogen te twijfelen. Ik ben toen voor de zekerheid doorgereden en ontdekte dat ik bij mijn selectieproces twee dames gemist had. Ben blij dat ik uiteindelijk ter hoogte van de Broekdijk ‘goed op koers’ zat en het publiek aldus goed informeerde over de eerste 10km-dame. Tot slot had ik tot taak om, samen met Jacques Weterings, om 20.15 uur het festijn af te sluiten door een laatste rondje te rijden achter de laatste loper. Chapeau voor de organisatoren van LONU! De nazit bij Schafrath was ook meer dan geslaagd.

2018_vanGoghloop_02.JPG

Klik hier voor de fotoreportage