Vitaalgroep

De Vitaalgroep

De Vitaalgroep is op 22 maart 2005 van start gegaan. Gezien er veel leden met pensioen zijn wordt er veel op doordeweekse dagen gefietst vandaar de behoefte aan een groep die daarin voorziet. Er wordt altijd rekening gehouden met de zwakste schakel, samen uit samen thuis.
Indien er voldoende leden aanwezig zijn kan de groep gedeeld worden in een snelle groep en veel kilometers en een minder snelle groep met minder kilometers. Ook is er de mogelijkheid om eens in de maand, meestal op de derde dinsdag, een lange tocht te fietsen van ± 140 km. Dit mede afhankelijk van de weersgesteldheid d.w.z. een week uitstel bij regen of extreme warmte.
Een goed comunicatiesysteem o.a. voor informatie, mededelingen en/of vragen is ons Forum.

Vertrektijden:
Iedere dinsdag 09.00 uur. In de winterperiode wordt het 09.30 zoals de Toerkalender aangeeft.
Iedere vrijdag 13.00 uur.
Vertrek vanaf Het Klooster.

Kevelaer 2016

Door John Olsthoorn
Afgelopen zondag in de nadronk van de Lentetocht kwam spontaan het idee om dinsdag 10 mei naar Kevelaer te gaan. Na een kleine inventarisatie bleek er voldoende animo te zijn. Van Henri en Kitty Maatje begreep ik dat zij een kaarsje hadden aangestoken in 2015 voor mij. Een mooie gelegenheid om het deze keer zelf te doen. Dit voor een goede gezondheid van alle TC Nueners. Dinsdag morgen om 9:00 uur bleken er 12 deelnemers te zijn die de tocht aandurfden. De weersverwachtingen waren wat wisselvallig maar daar hebben we niets van gemerkt. Met een temperatuur van ca 22-24 graden en een zuidoostelijk windje togen we naar Kevelaer. De Gerwense renners hadden de tocht 2 weken eerder verkend en beloofden een mooie tocht. De heenreis ging via Gerwen, Aarle Rixtel, Vredepeel, Venray (een Frank Creemers ommetje), Overloon, Vierlingsbeek, Bergen naar Kevelaer. Op de markt zat Martien van den Biggelaar ons op te wachten voor de traditionele ondersteuning en groepsfoto. Na koffie, gebak en een moment van devotie togen we weer huiswaarts. De meeste van ons hadden de kaarsjes weer aangestoken. Jan Snijders vond dit niet nodig en moest dit 5 km voor de meet in Lieshout bekopen met een lekke band. Op de terugweg hadden we de wind goed in de rug wat ons in een rap tempo weer in Nuenen bracht. De terugweg verliep via Bergen, Ysselsteyn, Bakel, Aarle-Rixtel naar Nuenen.

Voor 15:00 uur hadden we de 140 km lange tocht volbracht en genoten we nog even na op het terras van Schafrath. Geen regen, goede temperatuur, een makkelijk windje en 12 TC Nueners met goede zin. Nu maar hopen dat de kaarsjes dat brengen wat we ervan verwachten. Tot de volgende editie.
Klik op de foto voor meer foto's.

Een lange tocht voor zeven heren en een kopvrouw

Door Luuk den Hartog
Was dat even schrikken!! Helemaal vergeten dat het de derde dinsdag van de maand (17 juni 2014) was en dan maakt de Vitaalgroep een lange tocht. Martien droeg een rugzakje, hoe ver wilde die wel niet gaan? Zelf had ik een banaantje en een mueslireep bij mij, genoeg voor de gebruikelijke afstand. Van de ongeveer twintig leden die aan de start stonden, bleven er acht over om aan de tocht te beginnen volgens de geldende principes van de Vitaalgroep.
Het zouden 140 kilometers worden; voor mij een vuurdoop. Nog nooit was ik boven de 100 kilometer geweest. Er was een (bakkie) troost: we zouden onderweg koffie drinken, misschien wel twee keer. Het weer was zo grijs als de haren, voor zover aanwezig, van de leden (de grijze cellen zijn nog wel vitaal). Geen zon, meer wind dan gedacht. De nieuwe, rode fiets van Monique gaf kleur aan de dag. Gelukkig bleef ze 100 kilometer op kop. We hoefden alleen haar Ridley en haar bruine benen te volgen. Af en toe ging een van de heren bij haar op audiëntie.
Na ongeveer 40 kilometer bekende Martien dat hij vergeten was mij te vragen of ik iets over deze tocht wilde schrijven. Vooruit dan maar, iemand moet het doen; hoe kon ik als nieuwkomer dat verzoek weigeren? Maar waar waren we eigenlijk de voorbije anderhalf uur?
We volgden de Maasroute-Noord (Maas- en vestingroute). Deze gaat vanuit Nuenen naar het noordwesten. Langs de weg werden we regelmatig schaapachtig aangekeken. Ook had de VVV voor enkele ooievaars gezorgd. Oranje vlaggen herinnerden ons eraan dat we nog steeds in eigen land waren. Bij Maren-Kessel de dijk op, langs de Maas. Heerlijk rouleren, windje mee, over het asfalt. Van zoveel genot gingen we spontaan sneller dan 28 km/u rijden. Martien zag dat het goed was.

Jammer dat de zon niet scheen; die had het landschap nog schitterender gemaakt. Steeds luider klonk de vraag naar koffie. Een bekende Nuenense horecaondernemer, meester-fietsberijder, zei een goed adresje te weten. Hij kende de weg, hij had de route immers al ‘120 keer’ gereden. Uiteindelijk leidde mister GPS ons in de goede richting. Na ruim 70 kilometer dronken we toch nog koffie met gebak in Megen, café Op de Poort, schuin tegenover de historische Gevangenenpoort. Ondanks alles kreeg ook bovengenoemd lid het tweede kopje gratis en mocht hij op het terras zijn straf uitzitten. Na de pauze namen we nog een stukje dijk, richting Ravestein. We kwamen o.a. langs Neerloon, het dorp met de minste vakbondsleden van Nederland. Bij Reek verlieten we, helaas, de dijk. Omdat de temperatuur iets omhoog ging, had Monique ondertussen haar jasje uitgedaan. Een meesterzet, Monique, zo kon iedereen goed blijven volgen.
Via Zeeland en Erp naar Beek en Donk. Fietsend langs het kanaal voelden we allemaal de voldoening en de gevolgen van de ‘lange’ tocht. Ik was me in ieder geval steeds meer bewust geworden van mijn achterwerk. Het was een heerlijke tocht die we rond 15.00 uur in Nuenen afsloten. En gezellig was het, dame, mijne heren!! Niet vergeten, 15 juli is het weer de derde dinsdag van de maand.

Vitaalgroep op excursie bij Gevers Planten

Door Monique van Werde en Ine van den Biggelaar
Op vrijdag 28 maart heeft Martien van den Biggelaar voor de 2de keer een excursie naar kwekerij Gevers georganiseerd. Na 25 zonnige km kwamen we in Asten-Heusden aan waar vader Nard de rondleiding gaf. Wat opviel was de immens grote ruimte met mooi verzorgde planten en nauwelijks personeel. Zelfs het plafond hing vol met planten. Dit kan door automatisering en terug winningen van niet gebruikt water met bemesting. Met veel ingenieuze systemen werden planten in de kassen verplaatst. Dat het er internationaal aan toe gaat hier in de Peel blijkt wel uit het feit dat het zaad en stekken o.a. uit Kenia en Costarica komt. De planten gaan voornamelijk naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar ook bekende plantleveranciers in de directe omgeving, dwz 100 km in de omgeving, worden bevoorraad door Gevers Planten. Wat we verder hoorde dat het hoofdzakelijk Poolse werknemers waren. Het aantal varieerde afhankelijk van de werkzaamheden tussen de 10 en 40 mensen met één baas uit Gerwen. Na ruim een uur werden we getrakteerd op een kop koffie met nog een gezellig kwartiertje met Nard en Alex Gevers.  Na een bedankje door Martien namens ons allen zijn we met eveneens een flinke wind, maar nu in de rug, weer naar Nuenen terug gefietst.
We waren onder de indruk van datgene wat ons allemaal was verteld en blij met dit uitstapje wat erg mooi en interessant was. De foto’s die Martien maakte getuigen hiervan Klik hier.